EL NUCLI ANTIC NO POT ESPERAR MÉS.

Hem fer la roda de premsa al Barri del Castell de Tortosa, ja que entenem que és l’exemple més clar de com està de degradat i fins i tot abandonat el nucli antic de la ciutat.

El Barri del Castell ha estat el centre de diferents propostes de plans de rehabilitació en els últims anys durant els governs del PdeCat amb el suport d’Esquerra Republicana. Ja a l’any 2009, i fins l’última proposta, on es parlava de que les obres estarien acabades abans de finalitzar el 2018, i on l’Ajuntament ja comptava amb un pressupost en el Pla d’Actuació Municipal de la Diputació de Tarragona. Tot i així veiem com aquestes millores no acaben d’arribar.

No és un cas únic a la ciutat, també Santa Clara, el Rastre o el carrer Montcada necessiten una diagnosi i actuacions. Però les prioritats de l’Ajuntament són les d’un model de creixement extensiu, on es prioritzen edificis de luxe que no fan més que afavorir l’abandonament del nucli antic, el que suposa apostar per un model de ciutat on les grans superfícies surten beneficiades en depriment del comerç de proximitat, amb el conseqüent abandonament del nucli antic.

Per tant, proposem l’execució del pla integral del barri del Castell, en un estat lamentable.

Censurem que mentre es destinen grans inversions en espais com els de la plaça de la catedral, que té un pressupost de més d’un milió sis-cents mil euros, altres partides destinades a a la rehabilitació d’edificis del nucli antic només té 60.000€ per a la rehabilitació de façanes.

Així des de la CUP veiem la necessitat de crear la figura d’un agent comunitari, per tal que pugui ajudar aquest ciutadans a tramitar les ajudes necessàries i ajudar a constituir les comunitats de veïnes o propietàries.

També veiem que s’ha de fer urgentment un pla de diagnosi de de l’estat dels edificis del nucli antic, per tal de tenir controlats aquells que presenten un estat de degradació més gran, i evitar enfonsaments com els que s’han produït els últims mesos.

També creiem que l’Ajuntament s’ha de convertir en un agent actiu a l’hora de comprar i rehabilitar els edificis, de caràcter públic i municipal, i destinar-los a lloguers socials. Entenem que aquesta ha de ser una aposta a llarg termini, però que no pot esperar més, i que cada any s’ha de destinar una partida pressupostària per tal de millorar aquesta situació.

Entenem que aquesta ha de ser una tasca que no s’ha de fer només des de l’Ajuntament, així que creiem que l’aposta ha de ser la de treballar amb administracions supramunicipals, ja sigui a nivell de la Diputació de Tarragona, el govern de la Generalitat, Estat o les institucions europees.

S’ha de crear un parc d’habitatges socials per tal d’evitat la gentrificació, amb uns preus accessibles.

I dotar de més inversió en equipaments als barris del nucli antic, on hi tingui cabuda tota la diversitat de gent dels barris. Aquests equipaments podrien ser del tipus: una piscina d’estiu, pistes esportives, un centre cívic on poder fer activitats. En el cas de que aquestes es facin en l’espai de l’antic Col·legi Sant Josep, no s’han de fer construccions com la proposta de Junts, de fer un pavelló, que seria patrimoni que perdria la ciutat quan acabe el conveni de cessió.

 

"Les prioritats de l’Ajuntament són les d’un model de creixement extensiu, on es prioritzen edificis de luxe que no fan més que afavorir l’abandonament del nucli antic"